Βουλευτικό, το πρώτο Κοινοβούλιο των Ελλήνων
Περπατώντας στο κέντρο του Ναυπλίου, στην πλατεία Συντάγματος θα συναντήσετε ένα επιβλητικό τζαμί. Το καλοδιατηρημένο κτίριο χτίστηκε γύρω στα 1730, έχει μια μεγάλη αίθουσα και έναν ογκώδη τρούλο, τυπικό της οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Από το φθινόπωρο του 1825 έως την άνοιξη του 1826 στο τζαμί στεγάστηκε η πρώτη Βουλή των Ελλήνων.
                                                                                 
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το τζαμί χτίστηκε από τον Οθωμανό Αγά Πασά σε μια προσπάθεια να εξιλεωθεί για ένα έγκλημα που διέπραξε, δολοφονώντας δύο Ενετούς που είχαν έρθει στο Ναύπλιο για να ανακαλύψουν τον θησαυρό που έκρυψαν οι πρόγονοί τους. Με τον θησαυρό που ο Πασάς ανακάλυψε εν τέλει, χρηματοδότησε την ανέγερση του τζαμιού. Εκείνος όμως δεν θα το έβλεπε ποτέ ολοκληρωμένο, καθώς αυτοκτόνησε πέφτοντας από το μπαλκόνι του μετανιωμένος.

Το Βουλευτικό έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς με την πάροδο του χρόνου. Το 1831  στέγασε για ένα μικρό χρονικό διάστημα το Ελληνικό Σχολείο, ενώ το ισόγειό του χρησιμοποιούνταν ως φυλακή. Το 1834, κατά τη διάρκεια της Αντιβασιλείας, διεξήχθη η δίκη των δύο θρυλικών αρχηγών της Ελληνικής Επανάστασης, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα.

Σήμερα το Βουλευτικό έχει αποκατασταθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και λειτουργεί ως συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο. Η Δημοτική Πινακοθήκη του Ναυπλίου μεταφέρθηκε πρόσφατα στο ισόγειο του κτίσματος και διαθέτει μια εξαιρετική συλλογή έργων ζωγραφικής σύγχρονων καλλιτεχνών.

Πηγή φωτογραφίας:www.nafplio.gr/ethnikipinakothikiparatmenu.html
row 1
Blog Articles
Grande Bretagne Ξενοδοχείο Ναύπλιο
Πλατεία Φιλελλήνων, Λιμάνι Ναυπλίου
Τηλ. +30 27520 96200
Fax. +30 27520 96209
e-mail: info@grandebretagne.com.gr
MHTE: 1245Κ060Α0161300
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Καιρός/ Νόμισμα/ Links/ Ώρα
PARTNERSHIPS
Rex Hotel
Arion
© 2019 Grande Bretagne Ξενοδοχείο στο Ναύπλιο. All rights reserved. | Privacy Policy